Vizuelna harmonija, film Noć kraljeva

Premijerno prikazan na festivalu u Veneciji 2020. godine, bio uvršten u uži izbor za nominaciju za Oskara, Noć kraljeva doneo je osveženje na svetsku kinematografsku scenu. Ostvarenje iz Obale Slonovače, prikazano je i 2021. godine na FEST-u.

Režiju potpisuje Filip Lakote, i mestom radnje, film daje naznaku da će biti još jedan film o zatvoru. Jer po sećanjima na poznati politički zatvor La Maca u kojem je posećivao majku, reditelj smešta priču u okvire zatvorskih zidina.

Ali, to je samo okvir. Film počinje i završava se u zatvoru. Sve ostalo izlazi izvan bedema i izvan filmski očekivanog. Jer u noći krvavog meseca, tek pristigli zatvorenik, izabaran je da priča priču. Priča mora da potraje do zore.

Dinamična i vizuelno impresivna drama u sebi krije nekoliko slojeva priče i nekoliko vremenskih linija izranja jedna iz druge. Noć kraljeva u sebi kombinuje surovu zatvorsku dramu, mitsku priču o gangsteru Zama Kingu iz Obale Slonovače i snagu pripovedanja.

Kao koncentrični krugovi koji se ipak na kraju sreću, Noć kraljeva otvara granicu između sveta realnosti i sveta mašte. Ovo je film atmosfere i preokreta izazvanog pričom. Zatvorenicima je obećano krvopoliće na kraju priče. A imaginacija i pripovedačka sposobnost pristiglog zatvorenika imaju mogućnost da preokrenu situaciju.

Noć kraljeva, savremeni afrički film

Novi film na platformi dostupan je do 15. februara 2022. godine.

Ovo je prilika za većinu da pogleda savremeni afrički film sa prevodom.

Autorka: Ljiljana D. Ćuk