SINOPSIS
Središte, napuštenost, simbioza, otuđenje, manjine, kolektivno pamćenje, ispovesti unutar napuštene prizrenske železničke stanice: Lendi se ispoveda o slomljenom srcu, porodičnim vrednostima, svakodnevnim mukama, i fristajlingu. Izgubivši svoju prvenstvenu funkciju pre više od dve decenije, železnička stanica se vraća u život kao statična oaza za Lendija, koji se oseća kao da mu je okruženje van domašaja. Istraživanje stanice vodi nas na putovanje kroz kolektivno pamćenje i poetiku prostora.
SINOPSIS
Tinejdžerska ljubavna priča, smeštena u vreme poslednjeg rata na Kosovu 1999–2000, ljubav iskazana u pismima…
SINOPSIS
Eksperimentalni film iz perspektive čoveka koji je izolovan od društva, i načina na koji gleda na svoj život i svet.
SINOPSIS
Priča o nasilju koje je iskusila mlada devojka. O tome kako je par životnih preokreta načinilo njen dom nesigurnim i toksičnim za život.
SINOPSIS
Tri osobe objašnjavaju ljubav iz svoje tačke gledišta. Ljubav se, kao apstraktni pojam, objašnjava na više načina. Prvo se objašnjava osećaj koji je povezan sa ovom emocijom, kako se on manifestuje prema drugoj osobi na romantičan način, i konačno se prikazuje ogromna vrednost ljubavi prema sebi.
SINOPSIS
Priča koja pokazuje kako male stvari u životu mogu da pomognu nekome da pronađe i zavoli samog sebe.
SINOPSIS
Tradicija mudrosti reči u okončanju dve stotine krvnih osveta i isto toliko rana Halila Klečke, prikazana je prisećanjima njegovog sina, Aluša.
SINOPSIS
Lični dnevnik, svakodnevne muke i intruzivne misli osobe sa telesnom dismorfijom i poremećajem ishrane.
SINOPSIS
Dnevnik, jedina imovina koja neće zaboraviti najlepše stvari u životu. Dedov najlepši trag toga da ti događaji žive večno. Svaki unos napisan je s posebnom pažnjom i puno ljubavi.
SINOPSIS
Od snegom pokrivenih i ogoljenih stabala zimi, do lepih i zrelih krušaka leti, ova priča prati voćnjak na obroncima Fruške gore, i oca koji će napornu poljoprivrednu sezonu po prvi put izgurati sam.
SINOPSIS
Žena iz Prizrena na putu da pronađe svoje ja.
SINOPSIS
„Umetnost i medicina, to su dve stvari koje su mi važne.“ Film o Fatosu Puli, koji je povezao svoje dve strasti koje dolaze iz različitih svetova, ali ne samo to. On se priseća kako je integrisao umetnost u svoju profesiju ne bi li osmislio svoje fizioterapeutske izume, u potpunosti uključen u mnoge sfere, uvek da bi lečio i pomagao drugima.
SINOPSIS
Snažna obmana. Predrasuda. Ocrnjivanje. O čemu je zapravo rok i metal muzika?
SINOPSIS
Ilija i maca Sara u beogradskoj zadruzi Oktobar, antifašističkom LGBTQ društvenom centru u suterenu jedne zgrade na Dorćolu, dočekuju ekipu koja dolazi na prvu žurku godine nakon višemesečne pauze u radu zbog pandemije. Kroz kolekciju razgovora, ispovesti i prizora društvenog centra usred leta, takozvane „suše“ posetilaca, otvara nam se prozor u svet ove (bukvalno) podzemne komune, prisan odnos autorke sa ekipom i samim mestom, kao i borbe za opstanak usred pandemije.
SINOPSIS
Studenti glume iz Kosovske Mitrovice, zajedno sa Teodorom, okupili su se nakon završenih studija i podelili su svoje iskustvo o studiranju na Kosovu. Od prijemnog ispita do kraja studija, zajedno su živeli, menjali stanove, čuvali jedni druge i pevali, svakog dana neku novu izmišljenu pesmu. Severni grad je obzervacijski dokumentarac. Kamera je statična ili u pokretu, u zavisnosti od dinamike pojedinih scena. Film prati razgovor studenata u stanu, Teodorino putovanje u Kosovsku Mitrovicu i prijemni ispit iz glume. Kroz koreografiju koja se prikazuje na kraju, Teodora pokretom ilustruje svoja osećanja o Kosovskoj Mitrovici, igrajući na Mostu Mira uz pesmu hodže i crkvenih zvona.
SINOPSIS
Brak između restauratorke nameštaja Lejle i umetnika Damijena je, na svom vrhuncu, hektičan i uzbudljivo nepredvidiv. Ali strast i spontanost počinju da gube svoj šarm kada iz njih proistekne još jedna od Damijenovih spiralnih bipolarnih epizoda. Žoakim Lafos, reditelj koji je posebno vešt u suptilnom prikazivanju trenja i komplikovane dinamike bračne zajednice u filmovima poput Naša deca, Posle ljubavi i Samo napred, daje impresivno iznijansiran portret trosmernog odnosa između muškarca, žene i njegove bolesti. Snimljen na pojedinim naročito dirljivim lokacijama u ruralnom Luksemburgu i Francuskoj, odvijajući se u svetu prepunom umetnosti i lepote, Nepsokojan je film koji se trudi da razjasni vezu između Lejle i Damijena i da slavi njihovo nekonvencionalno, boemsko postojanje.
Featured
SINOPSIS

Ovo je priča o tradiciji u tranziciji. Jesmark, rođen u porodici ribara, svakodnevno izlazi da plovi na svom lucu – brodiću koji daje ime ovoj priči i star je koliko i tradicija ribarenja Jesmarkove porodice. Lucu čuva tragove mnogobrojnih popravki kao i Jesmarkovih stopala kad je bio beba. Ali vode više nisu iste, kao ni zakoni, što znači da je ribe sve manje, a propisa sve više. Vezan za morsku vodu kao i sama so, Jesmark ne može da zamisli da se bavi nečim drugim, iako je prodaja nezakonitog ulova ribarskoj mafiji jedina stvar koja ga finansijski održava. Suočen sa pustošenjem koje moderni svet sa sobom nosi, on mora da odluči: da li je i dalje ribar bez svog broda? Da li će izneveriti nasledstvo svog oca i oca svoga oca ako sad odustane?

Featured
SINOPSIS

Noomi Rapace, proslavljena kao Lizbet Salander u Trilogiji “Milenijum” ovaj put se na filmskom platnu pojavljuje kao farmerka koja uz muža uzgaja stado ovaca na prelepoj, ali udaljenoj farmi na Islandu. Živeći u ovom idiličnom ambijentu, u kome imaju sve, njihov jedini problem je što nemaju decu. Ali i to se menja kada jednog dana na svojoj farmi otkriju novorođenče koje se tu misteriozno i iznenada pojavilo. Odlučuju da ga zadrže i odgajaju kao svoje dete. Ovaj neočekivani obrt u njihovim životima im donosi mnogo radosti koje će transformisati njihove živote na najneočekivaniji I superuzbudljiv način. Zanimljivost sa snimanja ovog filma je da je Noomi Rapace prvi put na filmu govorila islandski jezik koji je naučila kao mala dok je sa majkom živela u toj ostrvskoj državi.

SINOPSIS
U filmu u kome jednu od glavnih uloga igra Monika Beluči, priča prati mladog, emotivnog i povremeno impulsivnog Sirijca Sama, koji je napustio svoju zemlju i otišao u Liban bežeći od rata. Da bi mogao da otputuje u Evropu i započne život s devojkom koju neizmerno voli, prihvata da bude model mladom i blaziranom umetniku kome dozvoljava da mu istetovira cela leđa. Pretvorivši svoje telo u prestižni umetnički komad, Sam će shvatiti da ga je njegova odluka odvela do svega osim do slobode. Rečima mlade rediteljke, Tunižanke Ben Hanije, ovaj film je susret dva sveta koji se prožimaju, a upravljani su potpuno različitim kodovima. Sa jedne strane je svet elite u kom je sloboda ključni pojam, a na drugoj je svet preživljavanja koji zavisi od trenutnih događaja i u kojem nema mnogo slobode izbora.
SINOPSIS
Gorbačov. Raj je dokumentarni film o promenama koje su odjeknule u celom svetu, a bile su delo jednog čoveka. Ovaj film rezimira život pojedinca koji je promenio svet u dvadesetom veku. Bio je idejni tvorac Glasnosti i Perestojke, dve politike koje su građanima Sovjetskog Saveza dale šansu da budu slobodni. Srušio je Berlinski zid. Ali u isto vreme, pod njegovom vlašću, nuklearno postrojenje Černobilj je eksplodiralo, a to uništenje je bilo zataškano. Građani koji su tražili nezavisnost u baltičkim zemljama su ubijeni. Vojnici su lopatama na brutalan način potisnuli protestante u Tbilisiju. Sovjetski tenkovi pregazili su mirne demonstrante u Bakuu. Sovjetsko carstvo se srušilo pod njim, a sopstveni narod ga je osudio. Sa ovakvim teretom prošlosti, ovaj usamljeni starac živi poslednje dane života u praznoj kući u predgrađu blizu Moskve.

Showing 1–20 of 90 results