POVEZI ME, najbolji strani film na platformi Kinokauch

Dodeljene su nagrade Američke filmske akademije, popularni Oskar, a na 94. dodeli, nagradu za najbolji strani film ponelo je ostvarenje Rjusukija Hamagučija Povezi me.

Japanski film je nastao po priči Drive My Car poznatog japanskog autora Harukija Murakamija, koja se nalazi u knjizi Muškarci bez žene. Ljubitelji Murakamija kažu da se u filmu potpuno oseti sve ono što vole kod ovog pisca, ali i da je Hamaguči svojom maestralnom režijom osvojio i one koji nisu ljubitelji japanskog pisca.

U domaćim bioskopima, Povezi me je naišao na odličan prijem publike.

U suštini, sinopsis filma je jednostavan – pozorišni reditelj dobija posao u Hirošimi, gde treba da postavi predstavu Ujka Vanja. Za vreme trajanja rada na predstavi, uslov je da njegov automobil vozi neko drugi, te on dobija čudnu ćutljivu vozačicu. No, upravo u tom prostoru tišine počinju da se raspetljavaju stvari iz prošlosti junaka, kao i da se kreiraju novi, zanimljivi odnosi. Kao u velikom mozaiku, svaki komad ima svoje mesto, da bi se na kraju dobila najlepša slika. 

A i fotografija u filmu je odlična, te je s pravom Povezi me bio i u nominaciji za Oskara u ovoj kategoriji. Nagrade i nominacije govore o tome da se i kritika slaže sa publikom – Povezi me itekako zavređuje pažnju. U najboljem stranom filmu 2022. godine pronaći se svako ko dopusti da ga neobične sudbine povezu do razrešenja. Lepota pokreta, muzika koja upotpunjuje sliku, dijalozi koji osvajaju svojom jednostavnošću i porukama, sve je usklađeno u ovom filmu poput simfonije na platnu.

Na platformi KinoKauch će do 15. aprila svi zainteresovani sa područja Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine moći po ceni od $1,5 da pogledaju ovo filmsko ostvarenje koje je osvojilo ceo svet.


Autor: Kinokauch