Danas je trčanje jedna od najzastupljenijih fizičkih aktivnosti muškaraca i žena širom sveta, a filmom "Slobodni da trčimo", otkriva se neverovatna i malo poznata priča stara pet decenija o osporavanom pravu na trčanje i rastućem pokretu trkača.
Ovaj dokumentarac prikazuje same početke omasovljavanja džogiranja ranih ‘60-ih, popularizaciju maratona i borbu za “trkačko pravo” – naročito među ženama – protiv konzervativne federacije Staza i polja (Track and Fields).

Geoblocking: Naši filmovi dostupni su na području Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije. To znači da možete da ih gledate samo na području ovih zemalja.

Originalni naziv: Free to run
Jezik: francuski, engleski
Zemlja: Švajcarska, Francuska, Belgija
Režija: Pjer Morat

O reditelju:

Pjer Morat je švajcarski profesionalni atletičar i dokumentarista. Nakon povrede Ahilove pete prilikom priprema za Olimpijske igre u Atlanti, Pjer prestaje da se profesionalno bavi sportom. Kako istovremeno studira istoriju i novinarstvo, posvećuje se pisanju knjiga o sportu i politici. Početkom 2000-ih snima i nekoliko dokumentarnih filmova. Iako je samouk kao filmski stvaralac, njegovi filmovi su međunarodno priznati i nagrađivani na festivalima.

Top 5 List