Samir, visok i krakat radnik na dizalici, od svojih 40 i kusur godina iz Montreja, na periferiji Pariza, zaljubi se do ušiju u Agatu, žustru devojku koju je video u kafiću. Otkriva da je ona instruktor plivanja na lokalnom javnom bazenu i, u nedostatku boljeg plana, odlučuje da se prijavi kao njen učenik… iako savršeno dobro zna da pliva. Međutim, njegov plan opstaje samo tokom tri časa, jer Agata mrzi lažove. Istina isplivava. Agata je besna, da li je tu svemu kraj…?

Geoblocking: Naši filmovi dostupni su na području Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije. To znači da možete da ih gledate samo na području ovih zemalja.

Originalni naziv: L’effet aquatique
Jezik: francuski, engleski, islandski
Zemlja:  Francuska, Island
Režija: Solveg Anspak
Uloge: Florans Loare-Kaj, Dida Jonsdotir, Samir, Gesmi, Filip Rebo

O rediteljki:

Rođena 1960. godine na Islandu, od oca Amerikanca i majke Islanđanke, Solveg Anspak je studirala filozofiju i kliničku psihologiju u Parizu, a zatim režiju na “La Femis”. Karijeru je započela u Francuskoj, praveći dokumentarce “Sandrina u Parizu”, “Barbara”, “Nisi ti kriv” i “Da niko nije mrdnuo”. U čast svojim brojnim korenima, na Islandu je snimila “Rejkjavik”, “Vilenjaci u gradu”, koji je ušao u selekciju „Stvaraoci današnjice“ u Lokarnu, a u Sjedinjenim Američkim Državama snimila je “Napravljeno u SAD”. Njen prvi igrani film, “Glavu gore!” obezbedio je glavnoj glumici, Karin Vijar, Cezara za najbolju glumicu 2000. godine. Snimila je 2003. godine “Olujno vreme”. Takođe je režirala par godina za televiziju; značajni naslovi uključuju “Buntovnika” i “Luiz Mišel”. Preminula je od raka dojke u avgustu 2015. godine. Njen poslednji film, “Efekat vode”, predstavljen je posthumno u Kanu na „Directors Fortnight“ 2016. godine. Osvojio je nagradu SACD.

Nagrade i festivali:

Nagrada SACD, „Directors Fortnight“, Filmski festival u Kanu, 2016.

Filmski festival Arava, 2016.

Filmski festival CPH PIX, 2016.

Međunarodni filmski festival u Busanu, 2016.

Festival filma u Hamburgu, Filmfest, 2016.

Reč kritike:

Prava mera šašavosti i iskrenosti.
Džon Froš, Hollywood Reporter

Ovo je veoma nežna komedija karaktera i situacije, a šašave smicalice nikada ne deluju previše u suprotnosti sa opuštenim humorom baziranim na likovima.
Džonatan Romni, Screen Daily

Top 5 List