SINOPSIS

Film „Skver“ švedskog reditelja Rubena Ostlunda dobitnik je Zlatne palme na Kanskom festivalu. Otkačena i urnebesna satira o svetu savremene umetnosti i muzeja postavlja pitanja o podeljenosti društva uzimajuci u obzir ličnu odgovornost i humanost. Kristijan (igra ga briljantni Klas Bang) je glavni kustos Kraljevskog Muzeja avangardne umetnosti u Stokholmu, zgodan, arogantan i pretenciozan u svojoj privilegiji i moći. Razveden, ali posvećen otac dvoje dece koji vozi elekrični automobil i posvećen je višim ciljevima. Njegova sledeca izložba je „Skver“, instalacija koja poziva prolaznike na altruizam podsećajući ih na njihovu ulogu odgovornih ljudskih bića. PR agencija muzeja kreira neočekivanu kampanju za „Skver“, van njegove kontrole. Reakcije koje izaziva su burne i šalju Kristijana, kao i muzej u egzistencijalnu krizu.

Geoblocking: Naši filmovi dostupni su na području Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije. To znači da možete da ih gledate samo na području ovih zemalja.

OPIS

SKVER (The Square)
Režija:
Ruben Ostlund
Žanr: Komedija, drama
Trajanje: 142 min.
Godina proizvodnje: 2017. / Francuska, Danska, Švedska, USA

O REDITELJU

Ruben Ostlund je višestruko nagrađivani švedski režiser. Rođen je u okolini Geteborga 1974. godine gde je i završio filmsku školu 2001. godine. Karijeru je započeo kao režiser dokumentaraca posvećenih skijanju na osovu čega jei primljen u filmsku školu. Poznat je po svojim satiričnim dramama Force Majeure, Play, Square. Za film Square je 2017. godine dobio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu.

Top 5 List