DAN OSLOBOĐENJA

20161 sat 40 minutaSlovenija, Letonija, Norveška,

Pod ljubaznim ali čvrstim smernicama starog fana koji je postao režiser i kulturni diplomata, i na iznenađenje celog sveta, kultni bend “Lajbah” iz bivše Jugoslavije postao je prva strana rok grupa koja je nastupala u državi-tvrđavi Severnoj Koreji. Suočen sa strogom ideologijom i kulturološkim razlikama, bend se bori da svoje pesme probije kroz iglene uši cenzure, pre nego što dospe do publike koja nikada ranije nije imala priliku da čuje alternativni rok-en-rol. U međuvremenu, propagandni zvučnici su postavljeni na granicu između dve Koreje i najavljeno je odbrojavanje do početka rata. Brda su živa...uz zvuk muzike.

Geoblocking: Naši filmovi dostupni su na području Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije. To znači da možete da ih gledate samo na području ovih zemalja.

Originalni naziv: Liberation Day 
Jezik: engleski
Zemlja: Slovenija, Letonija, Norveška 
Režija: Morten Traavik, Uģis Olte
Uloge: Milan Fras, Janez Gabrič, Luka Jamnik, Rok Lopatič, Ivan Novak, Mina Špiler

O rediteljima:

Morten Travik je norveški reditelj i umetnik koji radi širom sveta na širokom spektru umetničkih žanrova. Budući da je školovan za pozorišnog reditelja u Rusiji i Švedskoj, doživljaj sveta kao pozorišne scene i identiteta kao pozorišne uloge nikada u potpunosti ne izostaju iz njegovih radova, kao i karakteristično zabašurena linija razgraničenja između umetnosti, aktivizma i socijalnih pitanja.
Ugis Olte je litvanski reditelj/scenarista koji voli da u suočavanje sa ozbiljnim temama unosi elemente igre. Stvorio je veliki broj originalnih TV formata, muzičkih videa, reklama, tri kratkometražna (Crvena mrlja, KK2678 i Kralj divljih stvari) i tri dokumentarna filma – Zaglavljen u Stikinu, Dupli vanzemaljci i Dan oslobođenja.

Nagrade i festivali:

IDFA Documentary Film Festival Amsterdam, 2016

Ljubljana Documentary Film Festival, 2017

DocAviv International Film Festival, 2017

Göteborg Film Festival, 2017

Skopje Film Festival, 2017

Top 5 List