BESKRAJNA POEZIJA

20182 sata 8 minutaFrancuska, Čile, Japan,

Sinopsis

Kroz autobiografski objektiv kultnog filmskog autora Hodorovskog, „Beskrajna poezija“ nas vodi u uzbudljive '40-e i '50-e godina u Santjagu, kada mladi “Alehandrito” Hodorovski protiv volje porodice odlučuje da postane pesnik. Uveden u krug umetničke i intelektualne avangarde tog vremena, on upoznaje Enrike Lin, Stelu Diaz, Nokanor Paru i mnoge druge mlade pisce koji će postati gospodari savremene literature u Latinoamerici. Potpuno zaronjeni u svet poetskog eksperimentisanja, oni žive na način na koji se malo njih usudilo da živi: senzualno, autentično, slobodno, besno.

Geoblocking: Naši filmovi dostupni su na području Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije. To znači da možete da ih gledate samo na području ovih zemalja.

Originalni naziv: Poesía sin fin
Jezik: španski, francuski, engleski
Zemlja: Francuska, Čile, Japan
Režija: Alehandro Hodorovski
Uloge: Adan Hodorovski, Pamela Flores, Brontis Hodorovski, Leandro Taub

O reditelju:

Alehandro Hodorovski, rođen je u Čileu 1929, da bi se 1953. preselio u Pariz gde, zajedno sa Fernandom Arabalom i Rolandom Toporom, osniva pozorišnu grupu “Panic Movement”. Međutim, slavu mu donosi film, naročito kultni filmovi poput “El topo” (1970), koji dopire do internacionalne publike, “The Holy Mountain” (1973) i “Santa Sangre” (1989). Pored režije, njegova strast usmerena je i ka psihomagiji i tarotu, koji predstavljaju njegovu stalnu inspiraciju za pisanje i stvaranje živopisnih romana.

Nagrade i festivali:

Directors’ Fortnight section, Kanski filmski festival, 2016
Filmski festival Lokarno, 2016
Filmski festival u Minhenu
, 2016
Međunarodni filmski festival Novi Zeland, 2016
Filmski festival Cine Latino, 2016

Reč kritike

Film “Beskrajna poezija” Alehandra Hodorovskog, je najprijemčiviji film koji je ikad snimio, a možda i najbolji. Felinijevski i dirljivo.
Oven Glajberman, Variety

Zaključne sekvence o gubitku i umetnosti kao “leku” (po rečima samog Hodorovskog) su razdiruće moćni.
Ed Franki, The Film Stage

Veran grotesknom stilu, režiser je prilično uzdržaniji i racionalniji nego u pređašnjim filmovima, što ovaj film čini mnogo pristupačnijim.
Alberto Saes Villarino, El antepenúltimo mohicano

Top 5 List