SANGAILINO LETO

20151 sat 28 minutaLitvanija, Francuska,

Senzualna i poetska priča o turbulentnim adolescentskim emocijama dve tinejdžerke. Sedamnaestogodišnja Sangail opsednuta je avio akrobacijama. Plaši se visine i nikad se nije usudila da uđe u kokpit aviona. Na letnjem avio mitingu u blizini njene kuće, sreće Auste, konobaricu iz lokalne kantine, koja za razliku od nje živi život punim plućima, ispunjena kreativnošću i odvažnošću. Njihov prvi susret izaziva varnicu koja tokom leta koje provode zajedno, prerasta u zanos koji ih kompletno obuzima. Sangail otkriva Auste svoje najintimnije tajne, i u toj tinejdžerskoj romansi pronalazi jedinu osobu koja je istinski podržava i razume njenu ljubav prema letenju.

Geoblocking: Naši filmovi dostupni su na području Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije. To znači da možete da ih gledate samo na području ovih zemalja.

Originalni naziv: The Summer of Sangaile
Jezik: litvanski
Zemlja: Litvanija, Francuska
Režija: Alante Kavaite

O rediteljki:

Alante Kavaite je litvanska rediteljka koja živi u Parizu. Prvi film Naprsline iz 2006. definiše njen tematski fokus na jake ženske likove. Njen drugi dugometražni igrani film, Leto sa Sangailom premijerno je prikazan na filmskom festivalu Sandens u Sjedinjenim državama, a film je produciran od strane francuske filmske kuće Les Films Dantoan, uz partnere iz litvanskog Fralita filma i holandske produkcijske kuće Viking Film.

Nagrade i festivali:

Nagrada za najbolju režiju – Međunarodni filmski festival Sandens, 2015
Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima, 2015
Međunarodni filmski festival u Edinburgu, 2015

Reč kritike

Opijajući portret tinejdžerske ljubavi.
Variety

Top 5 List