Austrijski večiti provokator Urlih Zajdl („Pasji dani“, „Uvoz-izvoz“, „Raj“) ponovo nas vodi u Afriku i njena divlja prostranstva gde antilope, zebre, gnuovi i druga stvorenja pasu u krdima, a nemački i austrijski lovni turisti su na odmoru. Oni se provlače kroz grmlje, vrebaju, prate svoj plen, pucaju, ciče od uzbuđenja i poziraju pred ulovljenim životinjama.

Geoblocking: Naši filmovi dostupni su na području Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije. To znači da možete da ih gledate samo na području ovih zemalja.

Originalni naziv: Safari
Jezik: nemački
Zemlja: Austrija, Danska
Režija: Urlih Zajdl

O reditelju:

Ulrich Zajdl rođen 1952. godine u Austriji i reditelj je brojnih nagrađivanih dokumentarnih filmova. Njegove metode rada, postizanje najveće moguće autentičnosti u prikazivanju ljudi u najosamljenijim i najintimnijim trenucima, od samog početka izaziva intenzivne rasprave.

Od debitantskog filma, provokativnog dela o vrlo niskom čoveku, Einsvierzig-u, snimljenog 1979. godine, te do filma “Import / Eksport” , poslednje vežbe epskog realizma, Zajdl uspeva da istovremeno uznemiri i dirne publiku.

Zajdlov filmski rad, izveden iz ličnih iskustava poput teškog katoličkog odgoja i obavljanja povremenih poslova noćnog čuvara i radnika skladišta, i dalje šokira i provocira gledaoce postavljajući ključna pitanja o prirodi kinematografije i njenom „moralu“: o sivim oblastima između izmišljenog i dokumentarnog; o granicama voajerizma i poriva da se bori protiv sentimentalnosti; o vrlo različitim načinima glume – od amaterskog poziranja do profesionalnog lažiranja. Njegov prvi igrani film, “Hundstage / Dog Days”, osvojio je nagradu žirija na filmskom festivalu u Veneciji 2001. godine.

Top 5 List