Dobitnik Zlatnog Medveda na filmskom festivalu u Berlinu 2016. godine, Đanfranko Rosijev britki i dirljivi prikaz mediteranskog ostrva Lampeduza, koji opisuje humanitarnu krizu u morima oko njega, je ujedno majstorski odrađen dokumentarni film i blagovremeni poziv za hitnu akciju.

Smeštena 150 milja južno od Sicilije, Lampeduza je osvanula u javnosti kao prva luka koja je ugostila stotine hiljada Afrikanaca i bliskoistočnih izbeglica koji putuju ka Evropi u potrazi za boljim životom. Nakon meseci provedenih na ostrvu, u dodiru i susretu sa stanovnicima, Rosi je sakupio neverovatan broj snimaka, koji se bave istorijom, kulturom i svakodnevnim životom izbeglica. Stavljajući u fokus dvanaestogodišnjeg Semuela, koji istražuje kopno i pokušava da savlada more, film postepeno gradi nenadmašivi, naturalistički portret stanovnika Lampeduze i događaje koje čine njihovu svakodnevicu.

Rezultat je lirski, poetski i iskreno moćni dokumentarac koji niti sudi, niti preteruje, već gledaocu pokazuje svet kakav jeste – do potpuno poražavajućeg dejstva.

Geoblocking: Naši filmovi dostupni su na području Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije. To znači da možete da ih gledate samo na području ovih zemalja.

Originalni naziv: Fuocoammare
Jezik: italijanski, engleski
Zemlja: Italija, Francuska
Režija: Đanfranko Rosi
Uloge: Samuele Pučilo, Pietro Bartolo, Maria Kosta

O reditelju:

Đanfranko Rosi (rođen 1964. u Asmari, Eritreja) otišao je iz svoje zemlje sa trinaest godina, kao izbeglica neposredno pre rata između Eritreje i Etiopije. Nekoliko godina studirao je u Italiji pre nego što se preselio u Sjedinjene Američke države, gde je diplomirao na filmskoj školi Univerziteta u Njujorku. Njegov prvi film u kome se okušao kao producent i reditelj je Boatman (1993), koje je prikazan u Sandensu, Lokarnu, Torontu, Karlovim Varima i na još nekoliko mesta. Below Sea Level (2008) je film koji istražuje malu komunu otpadnika koji su nastanjeni u kalifornijskoj pustinji, i dobio je Orizzonti nagradu u Veneciji, a takođe je pobedio na One festival u Pragu i bio nominovan za evropsku filmsku nagradu. El sicario – Room 164 (2010) je film koji se bavi članovima meksičkog narko kartela i koji je osvojio FIPRESCI nagradu u Veneciji, kao i mnoge druge nagrade na festivalima širom sveta. Sacro GRA (2013), mozaik portreta na periferijama Rima, bio je prvi dokumentarac koji je osvojio Zlatnog Lava za najbolji film u Veneciji.

Nagrade i festivali:

Zlatni medved, Međunarodni filmski festival u Berlinu, 2016
Nagrada ekumenskog žirija, Međunarodni filmski festival u Berlinu, 2016
Amnesty International Film Prize, Berlinski međunarodni filmski festival, 2016
Međunarodni filmski festival u Moskvi, 2016
Međunarodni filmski festival La Rochelle, 2016

Reč kritike

Ne postavlja direktna pitanja, ali vas misaono i emotivno ostavlja preplavljenim njima.
Robi Kolin, The Telegraph

Gde prestaje novinarstvo, tu počinje Požar na moru. Za ovakav film neophodan je jedinstveni reditelj dokumentaraca poput Đanfranka Rosija da zabeleži dramu svojom kamerom fokusirajući se na malo sicilijansko ostrvo Lampeduzu.
Debora Jang, Hollywood Reporter

Ovo je film pun nezaboravnih scena u kojima gledalac postaje svedok afričkih migranata koji idu ka obalama Lampeduze ne bi li preživeli.
Žordi Kosta, El Pais

Top 5 List