Šezdesete, istočna obala Novog Zelanda. Dve maorske porodice koje se bave šišanjem ovaca – porodice Mahana i Poatas – zakleti su neprijatelji i poslovni konkurenti. Četrnaestogodišnji Simeon Mahana, najmlađi sin, traži saveznike protiv svog dede, Tamihana, koji je tradicionalnih shvatanja. Kako Simeon razotkriva istinu iza dugogodišnje porodične krvne osvete, ne rizikuje samo svoju budućnost, već i jedinstvo čitavog usko prepletenog društva.
Od autora Jahača kitova, scenariste Gospodara i vojskovođe i producenta i režisera Bili jednom ratnici, stiže nam duboka i potresna priča o seoskom porodičnom životu u prelepom i udaljenom uglu planete.

Geoblocking: Naši filmovi dostupni su na području Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije. To znači da možete da ih gledate samo na području ovih zemalja.

Originalni naziv: The Patriarch
Jezik: engleski
Zemlja: Novi Zeland
Režija: Li Tamahori
Uloge: Temura Morison, Akuhata (Ogs) Kef, Nensi Braning, Džim Moriarti

O reditelju:

Tamahori, poreklom Ngati Porou, međunarodno je priznati filmski režiser koji se vratio na Novi Zeland nakon 20 godina rada preko okeana, uglavnom u Holivudu.
Neka od njegovih ostvarenja iz tog perioda uključuju: Đavoljeg dvojnika (2011), istinitu priču o životu Latifa Jahia, koji je radio kao telesni dvojnik za Judaja Huseina, premijerno prikazanog na Sandens festivalu, Sledeće (2007), sa Nikolasom Kejdžom i Džilijan Mur, xXx: Stanje pripravnosti (2005), sa Ajs Kjubom i Semjuelom L. Džeksonom. Režirao je 2002. godine film o Džejmsu Bondu, Umri drugi dan, sa Pirsom Brosnanom u glavnoj ulozi. Ostali filmovi koje je Li režirao uključuju Paukovu zaveru (2001) sa Morganom Frimenom, Na rubu divljine (1997) sa Entonijem Hopkinsom i Zagonetnu smrt (1996) sa Nikom Noltijem i Melani Grifit.

Nagrade i festivali:

Filmski festival u Berlinu, 2016.
Filmski festival u Torontu, 2016.
Međunarodni filmski festival u Melburnu, 2016.
Filmski festival Jagran, 2016.

Reč kritike

Nežno grandiozna, epska priča o narodu koja obara sa nogu, Patrijarh, vraća Tamahorija njegovim korenima.
Tomaso Toci, The Film Stage

Ovo je ponosna maorska priča sa maorskim raspletom, i prigodni je podsetnik važnog mesta koje Ihimaera zauzima u našoj nacionalnoj književnosti.
Piter Kalder, New Zealand Herald

Proširuje s ponosom još uvek ograničen broj filmova o novozelandskim plemenima…
Piter Debriž, Variety

Top 5 List