U udaljenoj dolini na Islandu, Gumi i Kidi žive jedan pored drugog, čuvajući svoje ovce. Njihova vekovima stara rasa se smatra jednom od najboljih na ostrvu i braća redovno dobijaju nagrade za njihove neprocenjive ovnove koji nastavljaju tradicionalnu liniju. Iako dele zemlju i način života, nisu progovorili ni reč već četiri decenije. Kada opasna zaraza napadne Kidijeve ovce, cela dolina je u opasnosti. Vlasti odlučuju da unište sve životinje u kraju kako bi zaustvili epidemiju. Za farmere za koje su ovce glavni izvor prihoda, to je ravno smrtnoj presudi i mnogi napuštaju zemlju. Ali Gumi i Kidi se ne predaju tako lako – i svaki na svoj način, pokušavaju da spreče katastrofu. 

Geoblocking: Naši filmovi dostupni su na području Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije. To znači da možete da ih gledate samo na području ovih zemalja.

Originalni naziv: Rams (Hrutar)
Jezik: islanski
Zemlja: Island
Režija: Grimur Hakonarson

O reditelju:

Grimur Hakonarson je islandski filmski reditelj i scenartista. Njegov prvi igrani film Letnja zemlja iz 2010. bio je nominovan za prestižnu EDA nagradu za najbolji scenario. Ovnovi su njegov drugi film koji je ostvario veliki uspeh u sekciji Izvestan pogled na Kanskom filmskom festivalu ove godine. Poslednji film “Okrug” bio je prikazan na festivalu Slobodna zona 2019. godine.

Nagrade i festivali:

Nagrada u kategoriji Izvestan pogled – Međunarodni filmski festival u Kanu, 2015
Međunarodni filmski festival u Torontu, 2015
Međunarodni filmski festival u Hemptonsu, 2015

Reč kritike

Grimur Hakonarson savršeno tajmira trenutke tople i promišljene komedije u priči o ovcama i ljudima.
Variety 

Top 5 List