MUSTANG

20151 sat 37 minutaTurska, Francuska,

SINOPSIS

Savremena drama koja istražuje suprotnosti religije i sekularizma, tradicije i modernizma, kroz priču o pet tinejdžerki koje žive u udaljenom selu u severnoj Turskoj. Lale i njenih pet sestara se vraćaju kući iz škole i bezazleno se igraju sa dečacima. Ali nemoralnost njihove igre pokreće skandal koji će imati neočekivane posledice. Porodični dom se postepeno pretvara u zatvor, podučavanje kućnim poslovima zamenjuje školu i udaje počinju da se ugovaraju. Pet sestara kojima je zajednički slobodarski duh, pronalaze način da zaobiđu ograničenja koja su pred njih postavljena. Film je sa velikim uspehom prikazan na festivalu u Kanu 2015. gde je i rediteljka osvojila dve nagrade (C.I.C.A.E. Award, Label Europa Cinemas). Takođe je bio nominovan i za Oskar u kategoriji Najbolji inostrani film.

Geoblocking: Naši filmovi dostupni su na području Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije. To znači da možete da ih gledate samo na području ovih zemalja.

Originalni naziv: Mustang
Jezik: turski
Zemlja: Turska, Francuska
Režija: Deniz Gamze Erguven
Uloge: Erol Afsin, I layda Ak dogan, Doga Z eynep Do guslu, Elit I scan

O REDITELJKI

Deniz Gamze Erguven rođena je u Ankari, a književnost i afričku istoriju studirala je u Johanesburgu, dok filmsku režiju u Parizu. Nakon tri kratka filma, “Mustang” je njen dugometražni prvenac.

NAGRADE I FESTIVALI

Međunarodni filmski festival u Kanu, 2015.
Nagrada Srce Sarajeva, Međunarodni filmski festival u Sarajevu, 2015.
Međunarodni filmski festival u Torontu, 2015.

REČ KRITIKE

Film će svakako izazvati velike kontraverze u Turskoj, bez obzira što je reč o filmu koji je nastao u francuskoj produkciji. 
Džordan Hofman, Guardian

Top 5 List