Lik Žake, koji je za svoj film “Marš pingvina” dobio Oskara za najbolji dokumentarni film 2006 godine, u svom novom filmu se vraća temi ekologije kojom se bavio i u svojim filmovima “Lisica i dete” iz 2007. i “Bila jednom jedna šuma” iz 2013. godine. Novi film se bavi naučnim istraživanjima Kloda Loriusa koji je još 1957. godine išao na Antarktik i bio prvi koji je još '65-e godine govorio o problemu globalnog zagrevanja i njegovim posledicama po planetu. Prema rečima samog reditelja, čovečanstvo je pred velikim izazovom i mora hitno da reaguje kako bi osiguralo budućnost planete.

Film “Led i nebo” svečano je zatvorio Kanski filmski festival 2015. godine.

Geoblocking: Naši filmovi dostupni su na području Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije. To znači da možete da ih gledate samo na području ovih zemalja.

Originalni naziv: La glace et le ciel / Ice and the Sky
Jezik: francuski
Zemlja: Francuska
Režija: Alehandro Hodorovski
Uloge: Adan Hodorovski, Pamela Flores, Brontis Hodorovski, Leandro Taub

O reditelju:

Lik Žake je francuski filmski režiser i scenarista, rođen 5. decembra 1967. Njegova rana interesovanja za prirodu i životinjski svet dovela su ga do magistarskih studija biologije i ekologije na Univerzitetu u Lionu, da bi nakon završenih studija proveo je 14 meseci kao deo naučno-istraživačkog tima na Antarktiku. Napisao je i režirao film “Marš pingvina”, koji je 2005. dobio Oskara za najbolju igranu ulogu i dobio nominaciju za Nagradu Guild of America za najbolji scenario za dokumentarni film. Prilikom sinhronizacje filma “Lisica i dete” za potrebe engleskog i irskog tržišta, uloga naratora je pripala Kejt Vinslet.

Reč kritike

Ovaj lični i reflektivni dokumentarac govori o misiji naučnika-pionira da pronađe dokaze o klimatskim promenama u ledu Antarktika.
The Guardian

Top 5 List