Prva godina je za Lusi, Đovanija i direktora Aleksandera, u MekArdl Slobodnoj školi u Litl Folsu, Nju Džerzi, u kome su časovi dobrovoljni i pravila se kreiraju demokratskim glasanjem. Reditelj je prisutan od početka, posmatra nepomirljivo raznolik sastav prostodušnih mladih ličnosti dok grade odnos, istražuju svoje okruženje i žestoko debatuju o povredama pravila, dok sve ne dođe na svoje.

Geoblocking: Naši filmovi dostupni su na području Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije. To znači da možete da ih gledate samo na području ovih zemalja.

Originalni naziv: Approaching The Elephant
Jezik:
Zemlja: SAD
Režija: Amanda Wilder
Uloge: Adan Hodorovski, Pamela Flores, Brontis Hodorovski, Leandro Taub

O reditelju:

Amanda Rouz Vajlder je godinama pisala poeziju, a zatim se u brdima Vermonta zaljubila u film, što ju je navelo da završi osnovne studije režije sa diplomskim radom na temu Poetični dokumentarac i dokumentarna pesma. Za potrebe pisanja ovog istraživačkog rada Amanda je snimala dokumentarce sa poetičnom notom, dok je paralelno proučavala poeziju Marijane Mur, Vilijama Karlosa Vilijamsa, Gerija Snajdera i Džori Grejem. Ono što je tražila u njihovom radu jeste relacija dokumentarnog impulsa u poeziji. Kako prići slonu je njen prvi dugometražni film. Amanda Vajlder je radila kao asistent kamere čuvenom Albertu Mejzlsu. Autorka je nekoliko članaka za Filmmejker magazin, Nonfiks, IFP i Tokhaus.

Nagrade i festivali:

Glavna nagrada na festivalu u Kamdenu
Nominacije za nagrade (CPX-DOX, Independant Spirit Awards, Cinema Eyes Honors Award)

Reč kritike:

Superioran i inovativan dokumentarac… impresivno nijansiran u intimnom tonu. 
NewYorker

Top 5 List